Evaluare

Cum sa povestesti 7 zile din Delta in cateva randuri? Nu poti spune doar ca ai stat o saptamana in Sulina si Letea, ca ai lucrat pentru o fabricuta de conserve de peste si la o agropensiune in stil traditional si ca ai avut o multime de intalniri cu tot felul de oameni. Provocarea din Delta EduCamp 2011 merita povestea ei.

Povestea a inceput cam acum un an cand patru prieteni s-au decis ca o actiune in aer liber intr-o comunitate retrasa poate face foarte bine cuiva care vrea sa creasca si sa se dezvolte. Dupa doua vizite de lucru in iarna si in primavara in care am racit, pentru ca rusii au uitat sa mai inchida frigiderul dupa cum spun localnicii, ne-am hotarat ca Delta este locul ideal pentru o astfel de provocare. Nu am putut ramane indiferenti la izolarea si saracia ei, la frumusetea si linistea pe care ne-a oferit-o, la oamenii care sunt altfel decat oricunde in tara sau la dezastrul provocat de noii investitori si de tot felul de planuri aberante.

La provocare au raspuns si ne-au sustinut oameni inimosi si de treaba precum: Cosmin Alexandru, Ioana Parvulescu, Melania Medeleanu, cei de la Decat o Revista si ViitorPlus, Alex Gavan, oamenii  Deltei si multi altii carora le vom multumi cum se cuvine in final. Insa poate cei mai importanti au fost cei care au venit cu noi la lucru intre 5 si 11 Septemberie. Un grup de 10 tineri din toata tara s-au intalnit in Sulina pentru o saptamana in care sa caute solutii pentru zona Deltei Dunarii.

Ca prim pas in efortul nostru, am primit o imagine de ansamblu asupra Deltei si a problemelor din aceasta zona de la domnul profesor Eugen Petrescu (foto). Dansul nu este nascut in delta insa in toti acesti ani cat a trait aici s-a adaptat perfect si  comportamentul sau seamana acum cu cel al oamenilor deltei: dintr-o bucata, iti spune ce are de spus fara ocolisuri si glasul sau e precum tunetul asa ca uneori cand glumeste esti absolut si fara gres sigur ca defapt ai facut ceva care nu e pe placul sau. Prezentarea domnului Petrescu a fost o baza informationala importanta in planul nostru, iar ulterior am completat aceasta imagine cu informatii pe care le-am obtinut din discutiile cu localnici si autoritati.

Dupa aceasta introducere in lumea deltei ne-am descatusat imaginatia si am generat o multime de idei de proiecte care ar putea avea un efect pozitiv in zona. Ideile au fost variate si au acoperit o gama foarte larga de domenii: de la o moara de pet-uri la un proiect de “bucatarie inovativa” gen desert din peste si la kitesufing pe sloi-uri de gheata in ideea ca iarna nu se intampla mai nimic in Delta. Poate vi se par absurde insa ne-au ajutat sa ne eliberam mintea si sa gasim cateva idei cu adevarat bune. Am hotarat sa alegem doar doua idei pe care sa ne concentram in zilele urmatoare si pe care sa le studiem putin. Cele doua proiecte pentru care am reallizat studii de prefezabilitate sunt: fabrica de produse din peste si pensiune traditionala.

In urmatoarele zile ne-am dedicat timpul dezvoltarii celor doua idei si realizarii unui studiu de prefezabilitate pentru fiecare dintre proiecte. Cateva date din studii sunt la finalul acestei mici povesti, puteti sa va uitati peste ele si sa ne scrieti parerea voastra.

Realizarea acestor studii de prefezabilitate a fost un proces din care am invatat cu totii. Ne-am confruntat cu mai multe probleme reale; pentru unele dintre ele am gasit solutii, iar pe altele vom incerca in perioada urmatoare sa le rezolvam. Au fost momente in care am fost dezamagiti si deznadajduiti, unul dintre acestea a fost chiar la prima noastra intalnire. Trebuia sa ne intalnim cu domnul primar al orasului Sulina, cine ne poate da informatii mai bune despre o anumita zona daca nu chiar cel ce o conduce? Dar vai! la intalnire am fost singuri. Urmatoarea vizita a fost la o cherhana unde tocmai se descarca o barca enorma plina cu hamsii si scrumbioara… un alt esec. Ori era prea multa treaba de facut, ori credea ca suntem de la presa sau cine stie ce o fi crezand acest mare om(chiar era foarte mare) insa ne-a explicat scurt, apasat si cu o mana deasupra noastra ca trebuie sa iesim si sa mergem altundeva. Oare asa urmau sa fie toate intalnirile? Noroc ca nu ne-am dat batuti si am incercat la o alta cherhana unde se primea crap si somn. Am intrat tiptil, tiptil, ne-am schimbat povestea, am inceput sa intrebam de una de alta, de ce e pestele ala asa si pana una alta ne-am apropiat de proprietar. Dupa 2 ore, timp in care ne-a plimbat cu barca sa si ne-a aratat tot ce era de vazut in Sulina, a ramas ca urma sa ne mai vedem prin oras cu el si zilele urmatoare. Aceasta intalnire a salvat ziua.

Zilele au continuat cu astfel de intalniri in Letea si Sulina si discutii cu batrani, tineri, pescari, neveste de pescari, proprietari de pensiuni la negru si la alb dar si … primar. Da! Domnul Primar a fost pana la urma om de cuvant si ne-a chemat la o alta intalnire, a fost rabdator si informatiile date au fost foarte utile. Ne-a pus in legatura si cu persoane cheie pentru proiectele noastre: la conservele de peste – cu fosti ingineri de la vechea fabrica de conserve, acum o ruina iar la pensiunea traditionala cu o doamna in domeniu.

Pe langa satisfactia de a gasi solutii la problemele unei comunitati locale am trecut printr-o experienta care ne-a imbogatit si ne-a dat ocazia sa ne folosim anumite abilitati pe care nu le folosim in fiecare zi.

Fiecare dintre noi s-a implicat intens in realizarea acestor studii si astfel cele doua proiecte ne-au devenit foarte dragi. Nu mai puteam fi in totalitate obiectivi in evaluarea sanselor lor de reusita. De aceea am cerut ajutor din exterior si am invitat-o alaturi de noi pe Teia Gavrilescu, Presedintele asociatiei ViitorPlus. I-am cerut parerea despre cele doua proiecte iar criticile si sugestiile ei ne-au ajutat sa privim dintr-o alta perspectiva. Cu ajutorul ei am ajuns sa intelegem mai bine posibilele pericole si sa gasim moduri de a le ocoli si, in acelasi, timp sa profitam mai mult de oportunitatile din jur.

Se simte in mica noastra poveste lucrul spus pe scurt insa trebuie sa fii deacord ca era tare greu sa punem atatea intamplari si idei in doar cateva pagini iar daca ne lungeam mai mult ne era frica ca te vei plictisi. Mai sunt multe de povestit daca vrei ne poti intreba tu mai multe si cu vorba ne mai putem intinde.

In perioada urmatoare vom decide cum vom continua sa dezvoltam aceste proiecte si speram ca vom finaliza acest proces prin realizarea unor studii de fezabilitate mai detaliate si a unor planuri de implementare pentru cele doua proiecte.

Acesta a fost primul nostru proiect iar ajutorul vostru a fost critic. Noi EduCamp multumim voua:
Participanti, Melania Medeleanu, Alex Gavan, Cristian Lupsa, Cosmin Alexandru, Ioana Parvulescu, Teia Gavrilescu, Iulian Olariu, Eugen
Petrescu, Lavinia Gliga, Paul Calin, Ionel Naftanaila, ViitorPlus, Decat o Revista, Primaria Sulina, Mai Mult Verde, Liber in Miscare, Romania
Pozitiva, Lume Buna, AIESEC, GRASP, RoPot, Hipo, Ejobs, Farmacia Somesana Nasaud, BestResources.

EduCamp – Asociatia pentru Educatie Alternativa
www.educamp.ro
Tel: 0746.123.696

line

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes